LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Zo werkt een septische put

Een septische put was altijd al verplicht voor woningen die niet op het rioleringsnet zijn aangesloten. Sinds enkele jaren moet je ook een septische put voorzien wanneer je een nieuwe woning bouwt, zelfs al is die aangesloten op het rioleringsnet. Waarom een septische put zo belangrijk is en hoe hij werkt, lees je in deze blog.

Septische put: de werking

Een septische put bestaat uit 2 compartimenten. Alle organische stoffen die via de toiletafvoer van je woning richting riolering gaan, komen terecht in het eerste compartiment van de septische put. De vloeibare delen lopen vanuit het tweede compartiment van de septische put meteen naar de riolering. De vastere delen, waaronder stoelgangresten, drijven op het water in het eerste compartiment van de septische put. Daar zorgt de biologische werking ervoor dat ook die delen na verloop van tijd vloeibaar worden, via de openingen onderaan naar het tweede compartiment stromen en zo op hun beurt wegstromen naar de riolering.

Werking septische put
ruiming septische put

Septische put: welk afvalwater mag erin?

De wet bepaalt dat je alleen het afvalwater van je toilet in de septische put mag laten toekomen. Het andere afvalwater moet voorbij de put rechtstreeks wegvloeien in de riolering. Anders dreigen zepen die in het badwater zitten in de septische put terecht te komen en daar de biologische afbraakprocessen teniet te doen.

Is je woning nog niet aangesloten op het rioleringsnet? Dan kun je niet anders dan al het afvalwater in je septische put te verzamelen. Het biologische afbraakproces zal hierdoor vertraging oplopen. Daarom is het aan te raden om je septische put geregeld te laten ruimen door een professionele ruimingsdienst. Zorg ervoor dat er na de ruiming telkens nog een gedeelte van de stoffen achterblijft. Zo komt het biologische afbraakproces sneller weer op gang. Je kunt hiervoor ook een bio-activator gebruiken.

Septische put nog beter laten werken

Het is belangrijk dat je een voldoende grote septische put hebt. De grootte is afhankelijk van het aantal gezinsleden dat in de woning verblijft. Voor een gezin van 5 personen reken je op een septische put van 2000 liter. Voor elk extra gezinslid moet je 300 liter bijrekenen.

Om de werking van de septische put niet te verstoren, mag je geen schadelijke stoffen zoals verf, chemicaliën, oliën of vetten doorspoelen. Ook maandverbanden of condooms doorspoelen, is uit den boze. Sluit de regenwaterafvoer nooit aan op de septische put. Het regenwater verstoort de biologische werking doordat alle bacteriën wegspoelen en zet zo een rem op het goed functioneren van de septische put.

Septische put nodig? Wijckmans weet raad!

Bij Wijckmans vind je een groot aanbod aan betonputten. Ook voor septische putten kun je dus bij ons terecht. Heb je graag meer informatie over een septische put? Kom dan snel langs in onze toonzaal!

Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.